SWI099 Administrace systémů Windows

Cílem kurzu je seznámit posluchače se základy správy operačních systémů Microsoft Windows tak, aby byli schopni pro konkrétní případ nalézt správnou volbu systému, navrhnout odpovídající síťové řešení a toto řešení zavést a udržovat. Kapacita cvičení (tj i možnosti získat zápočet) bude z technických důvodů omezena.

SWI099 Administrace systémů Windows

Příspěvekod Necroman » 26. 10. 2006 18:52

mel bych dotaz, jak jste uspeli na druhem cviceni z ASW, podarilo se vam rozchodit Active Directory na vsech trech serverech?
ja jsem skoncil na tom, ze se mi nepodarilo zreplikovat Domain Controller na druhem pocitaci... neprekonal jsem vyzvu k zadani jmena, hesla a DNS serveru - ani po konzultaci s cvicim jsem pocitac neprimel, aby to dokoncil.

Jak jste provadeli replikaci DC, nemate tipy, co je treba nastavit, aby to vsechno behalo, nejaky check-list?
diky
WANTED:
Dead or Alive
^-^
( ^ )
Schroedinger's Cat
Uživatelský avatar
Necroman
Supermatfyz(ák|ačka)
 
Příspěvky: 459
Registrován: 20. 1. 2005 19:46
Bydliště: Louny / kolej Jednota, Praha
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: suchm4am

Příspěvekod Mac » 29. 10. 2006 04:30

pokud se nepletu tak jsem udelal neco jako:
- na A + B nastavit sit a otestovat ze se vidi
- na A nainstalovat primary DC + DNS
- na A + B nastavit, ze DNS je A
- na B nainstalovat backup DC (jmeno + heslo stejne jako na A, DNS = A)
a bylo hotovo... asi

mel se delat i treti? ja myslel, ze az priste... nebyl nejaky DU?
Mac
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 26
Registrován: 6. 1. 2005 17:24

Příspěvekod Návštěvník » 6. 11. 2006 14:03

Myslim,ze treti sme uz instlovat nemali. A za du bolo rozbehat replikaciu medzi A a B.
Návštěvník
 

Jak na replikaci?

Příspěvekod Soptik » 8. 11. 2006 21:24

Jak se vlastne da otestovat, ze k repliakci doslo? Kdyz na druhem stroji jen zapisu nejakou hodnotu, tak mam za to, ze je primo zapisovana do primarniho DC. A offline zmeny nejdou, protoze kdyz je primar offline, tak nemam ani DNS, ktereho by se mohl ptat na zalohu. Nebo je to jinak??
Uživatelský avatar
Soptik
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 25
Registrován: 25. 12. 2004 12:15
Bydliště: Praha, Uhříněves
Typ studia: Informatika Mgr.

Příspěvekod Necroman » 9. 11. 2006 17:35

Mac píše:pokud se nepletu tak jsem udelal neco jako:
- na A + B nastavit sit a otestovat ze se vidi
- na A nainstalovat primary DC + DNS
- na A + B nastavit, ze DNS je A
- na B nainstalovat backup DC (jmeno + heslo stejne jako na A, DNS = A)
a bylo hotovo... asi

- na B nainstalovat backup DC -> nefunguje, ani po deseti hodinách testování, listování v manuálech na MSDN, na fórech, přeinstalace celého Ačka nefunguje napojení z B na A, hlásí to chybu "The RPC server is unavailable." DNS Lookup problem 5171 (btw. nejsem sám s touto chybou, ani cvičící mi nedokázal poradit...) :?
WANTED:
Dead or Alive
^-^
( ^ )
Schroedinger's Cat
Uživatelský avatar
Necroman
Supermatfyz(ák|ačka)
 
Příspěvky: 459
Registrován: 20. 1. 2005 19:46
Bydliště: Louny / kolej Jednota, Praha
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: suchm4am

Příspěvekod Almer » 10. 11. 2006 03:02

A prepnul jsi pozdeji z manualniho nastaveni IP adresy na automaticke? Vidi se vubec ony pocitace? Da se pingnout na jednotlive? Jsou ve stejne podsiti? Je to stejne ISO co jsi klonoval?
Zakládající člen klubu Ortodoxních Matfyzáků :-D

Jsem LAMER ale neumim se ani podepsat ]:-)
Uživatelský avatar
Almer
Site Admin
 
Příspěvky: 686
Registrován: 12. 10. 2004 09:58
Bydliště: Mala Strana - 203
Typ studia: Informatika Ph.D.
Login do SIS: lasap4am

Příspěvekod Návštěvník » 10. 11. 2006 21:23

Almer píše:A prepnul jsi pozdeji z manualniho nastaveni IP adresy na automaticke? Vidi se vubec ony pocitace? Da se pingnout na jednotlive? Jsou ve stejne podsiti? Je to stejne ISO co jsi klonoval?

Jo, vsechno jmenovane fungovale, jen to vytvoreni druheho DC neslo...
Tak jsem nakonec postupne preinstaloval system na Acku, to nastavil a preinstaloval system na Bcku, nastavil tak, jako predtim a co se nestalo, najednou to jede vsechno v pohode, jako by se nechumelilo :-)
uff, ale oddechl jsem si.
Návštěvník
 

Příspěvekod Almer » 16. 11. 2006 01:53

Otazka za vsechny prachy, co ma byt kam replikovane?

C -> A
C -> B
B -> A
A ->B

je to vsechno? nebo jeste pripojit jako backup C?
Zakládající člen klubu Ortodoxních Matfyzáků :-D

Jsem LAMER ale neumim se ani podepsat ]:-)
Uživatelský avatar
Almer
Site Admin
 
Příspěvky: 686
Registrován: 12. 10. 2004 09:58
Bydliště: Mala Strana - 203
Typ studia: Informatika Ph.D.
Login do SIS: lasap4am

Příspěvekod Návštěvník » 16. 11. 2006 12:56

jj aj C treba naistalovat ako DC ale najprv ho treba oddelit do druhej siete a siete prepojit.

Ako ste rozbehali prikaz route z Cecka? Ake ma mat parametre aby to ping-alo medzi A a C?

Ja som to skusal takto

route ADD "ip_do_siete_Acka" MASK 255.255.255.248 "IP dalsieho smerovania????"

Ale neslo to, a to som skusal vsetko mozne. :)
Návštěvník
 

Příspěvekod OjciPojci » 18. 11. 2006 22:48

Anonymous píše:jj aj C treba naistalovat ako DC ale najprv ho treba oddelit do druhej siete a siete prepojit.

Ako ste rozbehali prikaz route z Cecka? Ake ma mat parametre aby to ping-alo medzi A a C?

Ja som to skusal takto

route ADD "ip_do_siete_Acka" MASK 255.255.255.248 "IP dalsieho smerovania????"

Ale neslo to, a to som skusal vsetko mozne. :)


route add "ip_acka&255.255.255.240" MASK 255.255.255.240 "ip_cecka_ako_gw" :)
kona zapriahame hlavou v smere jazdy
Uživatelský avatar
OjciPojci
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 16
Registrován: 15. 5. 2006 15:02

Příspěvekod Necroman » 23. 11. 2006 13:49

OjciPojci píše:route add "ip_acka&255.255.255.240" MASK 255.255.255.240 "ip_cecka_ako_gw" :)

Dik, to fungovalo, jen mi chvili trvalo, ze tim "ip_acka&255.255.255.240" se mysli provest binarni AND a vysledek tam napsat a ne opsat to do prikazove radky :)
WANTED:
Dead or Alive
^-^
( ^ )
Schroedinger's Cat
Uživatelský avatar
Necroman
Supermatfyz(ák|ačka)
 
Příspěvky: 459
Registrován: 20. 1. 2005 19:46
Bydliště: Louny / kolej Jednota, Praha
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: suchm4am

Příspěvekod chedwig » 23. 11. 2006 15:19

Necroman píše:
OjciPojci píše:route add "ip_acka&255.255.255.240" MASK 255.255.255.240 "ip_cecka_ako_gw" :)

Dik, to fungovalo, jen mi chvili trvalo, ze tim "ip_acka&255.255.255.240" se mysli provest binarni AND a vysledek tam napsat a ne opsat to do prikazove radky :)

takle mi to funguje jen do restartu. Potom dana cesta zmizi z routovaci tabulky a musim ji tam napsat znovu.
nema nekdo podobny problem/nevi nekdo co s tim?
Uživatelský avatar
chedwig
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 12
Registrován: 20. 9. 2006 19:14
Bydliště: Usti n/L

Příspěvekod jaruch » 23. 11. 2006 15:28

route -p add...
aby tie cesty boli perzistentne, teda prezili reboot
Shit shit, who the fuck is shooting us?
I've got a universe to master...
Uživatelský avatar
jaruch
Supermatfyz(ák|ačka)
 
Příspěvky: 380
Registrován: 5. 2. 2005 14:06
Typ studia: Informatika Mgr.

Příspěvekod chedwig » 23. 11. 2006 15:42

jaruch píše:route -p add...
aby tie cesty boli perzistentne, teda prezili reboot

Dik, toho jsem si nevsim
Uživatelský avatar
chedwig
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 12
Registrován: 20. 9. 2006 19:14
Bydliště: Usti n/L

Příspěvekod gejza » 27. 11. 2006 16:49

OjciPojci píše:
Anonymous píše:jj aj C treba naistalovat ako DC ale najprv ho treba oddelit do druhej siete a siete prepojit.

Ako ste rozbehali prikaz route z Cecka? Ake ma mat parametre aby to ping-alo medzi A a C?

Ja som to skusal takto

route ADD "ip_do_siete_Acka" MASK 255.255.255.248 "IP dalsieho smerovania????"

Ale neslo to, a to som skusal vsetko mozne. :)


route add "ip_acka&255.255.255.240" MASK 255.255.255.240 "ip_cecka_ako_gw" :)


Ja by som mal akurat dotaz, ze preco to andime, resp. preco ja maska 255.255.255.240, ked my mame mat (teda z toho ako som to pochopil, mozno zle) vsade nastavene masky 255.255.255.248, prave kvoli rozdeleniu do dvoch subnetov??
gejza
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 7
Registrován: 1. 2. 2006 21:31

Další

Zpět na SWI099 Administrace Systemu Windows

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků