Předvolební diskuse

Volby do SKASu na akademický rok 2013/2014

Moderátor: alexak

alexak
Matfyz(ák|ačka) level I
Příspěvky: 5
Registrován: 28. 4. 2013 09:54
Typ studia: Matematika Ph.D.

Předvolební diskuse

Příspěvek od alexak »

Studentská komora Akademického senátu reprezentuje matfyzáky a matfyzačky vůči vedení fakulty. Představuju si, že tu budeme diskutovat o tom, jak by to měl dělat SKAS příští, který si zvolíme 14. května.

Facebooková skupina, kam budu přeposílat zajímavá témata, co se tu objeví (pro lidi, co sem nechtějí chodit každý den a nepoužívají RSS):https://www.facebook.com/groups/125695080960632/

Diskuse je moderovaná; takže se snažte nepsat nic, co byste nebyli ochotní říct lidem do očí. Pokud se chystáte někoho kritizovat, pokuste se prosím být co nejkonkrétnější. Tj. ne "Kandidát X je demagog" (jak má pak X dokázat, že demagog není?), ale "Argument Y kandidáta X je demagogický, protože Z". Také utnu debaty, které utečou příliš daleko od tématu MFF a SKASu.

Minutu po půlnoci 13. května diskusi zamknu, pokračovat v ní můžete osobně na Setkání s kandidáty, které pořádá SKAS 13. května od 18 hodin v přednáškovém objektu T v Troji (sraz u bufetu).

Finální počet kandidátů: 13

Kandidátní listina M
Petr Vágner, program http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... vagner.pdf

Kandidátní listina F
Daniel Duda, volební program: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... l-duda.pdf
Ondřej Procházka, opravená verze volebního programu: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... hazka2.pdf
Karel Kolář, program (přišel pozdě, tak nebude vyvěšený u volebních míst) http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... -kolar.pdf
Tomáš Zadražil, opravená verze volebního programu: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... razil2.pdf

Kandidátní listina I
Tomáš Masařík, volební program: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... asarik.pdf
Vojtěch Tůma, volební program: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... h-tuma.pdf
Zuzana Vytisková, volební program: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... iskova.pdf

Kandidátní listina D
Tereza Bártlová, volební program: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... rtlova.pdf
Jakub Bulín, volební program: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... -bulin.pdf
Petr Pošta, volební program: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... -posta.pdf
Tomáš Roskovec, volební program: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... skovec.pdf
Jiří Šejnoha, volební program: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~alexak ... ejnoha.pdf

Kandidátní listina U
(prázdná)
Naposledy upravil(a) alexak dne 11. 5. 2013 12:47, celkem upraveno 2 x.
Ansa211

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od Ansa211 »

Mě by zajímalo, jaké jsou přesně pravomoce a povinnosti SKASu. Mimochodem, to by mohlo viset i přímo na stránce SKASu (odkazy na univerzitní/fakultní dokumenty, v nichž je existence SKASu zakotvena a tak).
alexak
Matfyz(ák|ačka) level I
Příspěvky: 5
Registrován: 28. 4. 2013 09:54
Typ studia: Matematika Ph.D.

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od alexak »

Ty oficiální dokumenty, které fungování Senátu popisují, nejsou příliš záživné (je to hlavně http://www.mff.cuni.cz/toUTF8/fakulta/p ... m#cast_III a http://www.mff.cuni.cz/toUTF8/fakulta/p ... as_jvr.htm). Oficiální pravomoci celého Senátu MFF (v němž SKAS tvoří třetinu, zbytek jsou zaměstnanci) zahrnují hlavně schvalování rozpočtu, volbu děkana a vyjadřování se k některým oficiálním dokumentům. Zástupce SKASu taky sedí například v komisi pro udělování Studentských fakultních grantů a SKAS typicky vysílá delegaci na Albeř, aby tam prvákům odpovídala na otázky.

Z mého pohledu je mnohem důležitější, že senátoři a senátorky můžou chodit za vyučujícími a členy vedení a přesvědčovat je, aby něco udělali nebo zlepšili. Jakožto lidé zvolení studentstvem MFF mají lepší vyjednávací pozici, než kdyby tam přišel náhodný matfyzák nebo matfyzačka. Když jsem byl ve SKASu já (2008/9), tak byla úspěšnost podobného přesvědčování cca 50 %.

Naopak SKAS neorganizuje ani MFF ples ani Beánii (to dělá Spolek Matfyzák) a SKAS se taky typicky nezabývá Kolejemi a menzami (to dělá Kolejní rada nebo Senát celé UK, který se letos nevolí).

Striktně vzato nemají členové a členky SKASu žádné zvláštní povinnosti; je možné se nechat zvolit a pak nic nedělat (nebo toho dělat jenom velmi málo). Proto je důležité, kdo ve SKASu zasedne.
kolark
Matfyz(ák|ačka) level I
Příspěvky: 5
Registrován: 6. 5. 2013 09:06
Typ studia: Kombinace Matematika - Fyzika

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od kolark »

Ansa211 píše:Mě by zajímalo, jaké jsou přesně pravomoce a povinnosti SKASu. Mimochodem, to by mohlo viset i přímo na stránce SKASu (odkazy na univerzitní/fakultní dokumenty, v nichž je existence SKASu zakotvena a tak).
Ještě bych doplnil, že pravomoci SKASu MFF UK jsou dané ještě Vysokoškolským zákonem - http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1998-111/zneni-20130401
Takže všechny předpisy veřejné vysoké školy (Univerzity Karlovy v Praze) a í fakulty (MFF) musí být v souladu s tím zákonem a tím jsou také nějaké věci napevno dané - jako třeba co má akademický senát schvalovat (rozpočet, navrhování děkana...).
Některé věci jsou mírně variabilní (třeba počet členů ASu z řad studentů - to je na MFF 1/3 z celého senátu, což je minimum; maximum je 1/2; např. na univerzitní úrovni je to pak 34/70).
Některé věci - jako třeba zasedání studentské komory - máme tak trochu navíc oproti zákonu.
Uživatelský avatar
R.U.R.
Matfyz(ák|ačka) level III
Příspěvky: 140
Registrován: 25. 5. 2008 18:46
Typ studia: Informatika Ph.D.
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od R.U.R. »

Omlouvám se předem, pokud se někoho z vás tenhle příspěvek nějak nepříjemně dotkne nebo vás naštve... Berte ho prosím tak, že jsem jen takový zvědavý človíček, který neví, jak se věci mají, a asi má často zkreslené představy o tom, jak věci fungují, jak fungovat můžou nebo jak by fungovat měly.

Z mého pohledu SKAS řeší nějaké ty formální a právní věci, do kterých moc nevidím, takže nedokážu posoudit, jak si v tom SKAS vede, jako kam jdou které peníze a tak. A co se týče praktických věcí, tak nevidím skoro žádné výsledky práce SKASu.

Například vůbec neznám proces vytváření a změn studijních plánů, takže to prostě beru jako řízení boží, bez toho, abych vůbec věděl, jestli já, typicky nepřímo přes SKAS, na to můžu mít nějaký vliv. Tak jsem si například na bakalářském studiu udělal napřed pár předmětů z magisterského studia, ale než jsem na něj nastoupil, tak se změnil studijní plán a splněné předměty mi tím pádem neuznali (byly PV, ale staly se z nich V). Nezaregistroval jsem ohledně toho žádnou aktivitu SKASu, což může znamenat, že neexistovala, anebo že jen nebyla aktivně prezentovaná (kolik z nás pravidelně sleduje web SKASu a čte si zápisy z jednání, že).
Z toho mi vyplývá přinejmenším to, že SKAS moc neprezentuje, co dělá nebo co spíš může dělat, když to po něm někdo bude chtít.

Nemůžu teď najít fórum SKASu, kde jsem nadhazoval, že by bylo fajn mít na MS v labu pseudodokovací stanice pro notebooky - prostě místo aby na daném místě byl počítač, tak by tam byly jen periferie (monitor, USB klávesnice, USB myš), které by si člověk mohl zapojit do notebooku... Nevšiml jsem si žádné aktivity SKASu ohledně tohohle návrhu, krom toho že mi párkrát na fóru odpověděli.

Taky jsem tuším navrhoval, že by bylo super mít po budově MFF víc míst, kam si může člověk sednout (židle+stolek). Ale protože nemůžu najít to fórum, tak už nevím, co jsem se dozvěděl, ale rozhodně na MS žádný stolek se židlí nepřibyl.

Taky se tuším řešila možnost prodeje dotovaných baget službou v labu, taky nevím jak to dopadlo ale rozhodně služba nic prodávat nezačala.

A už se nepamatuju jestli se řešil ten nesmysl že zatímco všude jinde dostane člověk účet v labu od služby a na počkání, na MS musí ve vybrané dny a hodiny do vybrané místnosti za vybraným člověkem.

Jako dobrý projekt mi připadali patroni, zejména ten rok kdy jsme my patroni každý dostali přidělenou množinu svých prváků, o které jsme se měli starat. Já dostal 4, z čehož 2 mi ani neodpověděli na uvítací mail a jednoho už jsem znal odpředtím, ale s tím čtvrtým to vyšlo asi přesně tak jak to bylo myšleno - jednou za čas mi napsal, když potřeboval poradit nebo pomoct s něčím ohledně studia, jednou za čas jsem mu napsal já, když se dělo něco co mi připadalo že by nemělo uniknout jeho pozornosti. A koneckonců i teď mi občas napíše, přestože už je ve třeťáku, tj. to že si někdo rád nechá poradit od studenta vyššího ročníku se neomezuje jen na prváky.
Bohužel, tohle přidělování prváků proběhlo jen jednou, a nevím proč. Možná to nefungovalo tak dobře jak si někdo představoval, ale rozhodně to fungovalo líp než když to bylo na prvácích aby si aktivně hledali patrony na webu, to mělo tuším zcela nulový výsledek. Každopádně si nevybavuju, že by proběhla nějaká zpráva jako "patrony rušíme".

Kdo má na starosti anketu nevím, myslím že to byl SKAS kdo za ni rozdával bonboniéry, ale to je taky jediný pořádný výstup, o kterém vím. Už nevím nic o tom, co se s výsledky ankety děje po vyplnění. Například někteří vyučující mají už roky stále stejné opakující se negativní komentáře v anketě, a obvykle nevím nic o tom, že by to k něčemu vedlo. (Jako informace pro ostatní studenty je to dobré, ale když je to povinný přemět, tak i s tou informací toho s tím ten student moc nenadělá.) Naopak vím minmálně o jednom případu, kdy jeden z cvičících byl jasně a konkrétně negativně hodnocen studenty, a tak v dalším semestru už cvičil místo dvou cvičení skoro všechna cvičení daného předmětu - to asi není ten výsledek, který bychom si přáli.
A pokud se na výsledky ankety nějak reaguje, tak by se to asi mělo i nějak prezentovat, aby člověk neměl pocit že píše do /dev/null.

No tak nevím, kde je chyba, ale celkově z mého pohledu pořád moc nevím, na co ten SKAS máme, a to se nedá říct že bych byl zcela neaktivní a bez zájmu. Nicméně zajímají mě mnohem víc bezprostřední věci ohledně mého studia než nepřímé věci jako jak se co financuje, kdo má jakou funkci a tak.
kolark
Matfyz(ák|ačka) level I
Příspěvky: 5
Registrován: 6. 5. 2013 09:06
Typ studia: Kombinace Matematika - Fyzika

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od kolark »

R.U.R. píše:Omlouvám se ...
Odpovím ti za mě - a nemůžu říct, že by to byl názor celého SKASu (protože na takových věcech se právě nedokážeme jednomyslně domluvit).

Také si myslím, že by komunikace SKAS <-> studenti měla být intenzivnější. Ale z toho druhého úhlu pohledu - zabírá to čas a toho času, co má 8 lidí, je omezené množství a když se k tomu přidá ještě to, že nikdo z nás není ochoten tomu věnovat všechen svůj "volný" čas, tak prostě buď alespoň něco vyřešíme nebo budeme víc komunikovat. Předsedkyně má snahu aktualizovat nástěnky. Není to každý týden, ale je to aspoň občas a má snahu tam dávat nějaké zkrácené informace, co jsou asi relativně důležité. A jako SKAS moc nevidí nějakou pozitivní zpětnou vazbu, že by se někdo o to zajímal. Jako návštěvy, co z řad studentu chodí na zasedání, jsou bývalí senátoři, budoucí senátoři, členové Matfyzáka, senátoři z velkého senátu a pak už skoro nikdo. A nějakou jinou zpětnou vazbu nemáme téměř vůbec. A jako je pravda, že prakticky nikdo ze studentů neví, co dělá SKAS. Ale nadávat na to, že nic nedělá AS je docela hloupé - byť to může být považováno za formální a malichernou věc, tak AS schvaluje rozpočet, studijní obory, navrhuje kandidáta na děkana rektorovi - takže bez jeho existence (která je nutná už kvůli vysokoškolskému zákonu) by nemohla MFF UK fungovat...

Možná bude v nejbližších chvílích zveřejněná taková zpráva o tom, čím jsme se za poslední rok zabývali. Právě ale kvůli neshodám na tom, jak a co tam má být, se to zdržuje...

A je potřeba rozlišovat to, co SKAS vůbec může - může tlačit na vedení, ale sám o sobě vlastně žádnou výkonnou moc nemá.

O návrhu na pseudodokovací stanice v labech jsem zatím nikdy neslyšel, pokud vím... Takže to asi ani za poslední rok nikdo nepřinesl na zasedání...
O židlích a stolcích jsem také nic neslyšel, že by to někdo navrhoval, ale taky mi přijde, že by se mohlo udělat víc takových míst. Jenom, co mě tak napadá, je, že někdo může argumentovat tím, že může nastat problém s bezdomovci - takže kdybys mi na to rovnou poskytl nějaké argumenty, či mechanismus, jak případně zabránit bezdomovcům v přístupu, tak by to mohlo pomoct. Tyhle dva návrhy bych mohl předložit.

S prodejem baget v labu - tam bude problém, protože v labu nejsou zaměstnanci, ale studenti. Takže by vlastně prý neměli asi ani vybírat za tisk... Aspoň tak nějak to vyznělo z hospodářského oddělení. Nevím, jestli se to nějak vyřešilo...

Nesmysl s labem - to nevím, jak by se dalo řešit, a co je přesně cílem? To, aby to mohla teda dělat služba? Obávám se, že to bude neprůchozí, pokud to zatím funguje takhle, ale dalo by se zkusit na to zeptat.

U "pádu Patronů" jsem nebyl nějak přímo, ale pokud vím, tak to padlo kvůli nedostatku sil + tomu, že to dopadlo jinak, než se očekávalo. Pozitivních reakcí bylo právě nějak relativně málo. Jako ale kdyby to chtěl někdo resuscitovat, tak, jestli si to pamatuju, tak byla shoda, že by se to podpořilo, ale prostě nebyl nikdo, kdo by si to vzal na starosti. Taky by bylo potřeba nějak zjistit tu zpětnou vazbu a upravit to tak, aby to fungovalo líp, než minule.

Tak to, jak fungují ankety - ti nejlepší dostávají odměny, u těch nejhorších to je tak nějak různé - podle toho, na jaké sekci to je, ale v zásadě je to tak, že to ví vedoucí katedry/ředitel ústavu a ten si o tom má promluvit s tím vyučujícím. A pokud se to opakuje, tak by mu to měli vzít. Ale vím, že to nefunguje vždy. Proti tomu třeba jde to, že přednášky jsou nějak na delší dobu vázané na ty lidi. Obecný problém je v tom, že prakticky každý akademický pracovník má odučit nějaký počet hodin (je tam nějaký interval, čím vyšší titul, tím méně musí odučit). Takže někteří učí, i když se na to nehodí. Ale anketou se vedení zabývá.


Taková poznámka - každý student se může ptát vyučujících, vedení. Je pravda, že nemá ten punc senátora, ale pokud někoho irituje nejednání SKASu, tak je to taky cesta... I když je to pro vedení trochu komplikovanější.


No ale ty "vedlejší věci" prostě musí být taky. A to, co ti přijde jako vedlejší, je právě většina hlavní činnosti, kdežto to, co ti přijde jako hlavní, je často činnost "navíc".

Pokusil jsem se odpovědět za sebe, nevím, jestli to stačí.
Uživatelský avatar
R.U.R.
Matfyz(ák|ačka) level III
Příspěvky: 140
Registrován: 25. 5. 2008 18:46
Typ studia: Informatika Ph.D.
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od R.U.R. »

Díky moc, mě to takhle asi stačí. Dozvěděl jsem se, co jsem se chtěl dozvědět. Například to, co skutečně SKAS dělá.

Na nástěnku na MS koukám, řekněme několikrát do měsíce si ji prohlídnu, občas tam jsou zajímavý věci, to je fakt. Zpětnou vazbu nevím jakou čekáte, nástěnka není moc interaktivní, je to dost jednosměrnej kanál.

Ten rozpor v různém vnímání toho, co je důležité, by se dal nastínit třeba takhle. Jasně, rozpočet nebo děkan jsou zásadní pro chod MFF. Na druhou stranu, co mi to přinese, pokud se budu aktivně zajímat o tvorbu rozpočtu nebo volbu děkana (beztak byl vlastně jediný volitelný kandidát)? Stejně tomu prd rozumím. Od toho právě asi máme ten SKAS, abychom se my všichni o to nemuseli zajímat, a SKAS, který má jaksi v popisu práce se v tom vyznat mnohem víc než my řadoví studenti, ohlídá, aby to dopadlo dobře. (A pokud se děje něco závažného, tak nám dá vědět.)
Naopak zájem o stolečky a židličky na chodbách mi může přinést ty stolečky a židličky, byť pro chod MFF to má zanedbatelný význam.

Že SKAS nemá výkonnou moc, to vím, ale předpokládám, že má jakési know-how - ví, co se dá, co se nedá, co se možná dá, co zjistit, koho se zeptat... (Aspoň tak si to představuju.) A ideálně i zná patřičné lidi, což ale asi kvůli rychlé obrátce lidí tak moc neplatí.

Koneckonců, o ty věci, které SKAS nemá v popisu práce, by se vůbec nemusel starat SKAS, ale třeba Matfyzák, nebo klidně kdokoliv jiný. Ale bylo by fajn vidět někoho, kdo by řekl, studenti, když budete něco potřebovat, mít nějaký nápad, tak to řekněte nám, a my s tím něco uděláme. Asi u SKASu i u Matfyzáka ta vůle v podstatě je, ale stejnak to moc nefrčí. (Do Matfyzáka možná budu vstupovat, třeba bychom to mohli rozjet nějak pořádně. Ale z mého pohledu SKAS je mnohem oficiálnější, a tak když něco bude prosazovat SKAS, tak mi to zní důvěryhodnějc než když to bude prosazovat Matfyzák, takže bych tam čekal vyšší úspěšnost. Ale nevím.)

Ty pseudodokiny - pokud je/bylo něco jako fórum SKASu, tak tam jsem to psal. A myslím že i ty stolečky a bagety. Ale to fórum nemůžu najít.
Všude po Matfyzu nějaké stolečky a židličky jsou a o probémech s bezdomovci jsem neslyšel. Krom toho minmálně po MS jsou rozmístěné kamery a dole na vrátnici furt někdo je.
Služba v labu by asi klidně mohla být v nějakém zaměstnaneckém poměru. Možná by plat vycházel daňově hůř než stipendium, ale jinak by v tom neměl být asi problém.
Lab - všude krom MS to dělá služba, nevím v čem je MS lab tak výjimečný. Mě stávající stav připadá zbytečně složitý. Sice to každý student musí absolvovat jen jednou, ale i tak.
Patroni - já myslím, že přístup "stručně řeknem prvákum, co jsou to patroni, pak vezmeme všechny prváky a přidělíme je patronům, a ti si je kontaktujou" je rozumnej, moc nevím, jak líp by se to dalo dělat. Teda krom toho, co i proběhlo v konfeře, že výstupem by mohlo být jakési prvácké FAQ (nebo i prostě jen AQ), tam se jen tuším řešilo, jak moc by taková věc měla být veřejná.
Anekta by podle mě měla mezi studenty větší odezvu, kdyby ty reálné výstupy byly nějak výraznější a aktivně prezentované. Takhle není nic moc vidět.
A obecně mi připadá, že na MFF se to, že něco přednáší/cvičí, spoustě lidí prostě tak nějak stane. Já do toho nevidím, ale když někdo učí blbě, tak bych mu to zakázal :-) Snad sakra cílem té výuky má být především kvalitní výuka, a ne vytížení akademiků... Jak kvalitně učí někdo, koho to nebaví nebo to neumí, to je asi zřejmé... Celkově je kvalita výuky na MFF podle mě velice dobrá, ale i tak by se leccos dalo zlepšit. Tady oceňuju aktivitu SKASu ohledně cvičení pro cvičící či co to bylo. To já bych považoval za skoro samozřejmost, že ti, co mají něco učit, projdou nějakým aspoň minimálním kurzem, a tady se to s velkou slávou opatrně zkouší... Ale i tak samozřejmě dobrý, spíš mě překvapuje, že vedení fakulty to nějak víc neřeší.

Jo a výroční zpráva je fajn, tam jsem se taky dozvěděl spoustu věcí; dokonce jsem si u toho uvědomil, že leccos z toho jsem zaregistroval.

A postřeh na závěr: Tak mi to připadá, že (SK)AS jsou vlastně takové studentské odbory. Možná se tak nechce prezentovat kvůli negativním konotacím, ale aspoň označení "odbory" je pro mě mnohem konkrétnější než "akademický senát", tak bych si pod tím spíš představil, na co to je.
kolark
Matfyz(ák|ačka) level I
Příspěvky: 5
Registrován: 6. 5. 2013 09:06
Typ studia: Kombinace Matematika - Fyzika

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od kolark »

R.U.R. píše:Díky moc, ...
Je pravda, že s tou zpětnou vazbou je to komplikované z obou stran...

S tím, že máme třeba víc kontaktů a víc znalostí vyplývající z toho, co padlo na senátu - to je pravda. A když se nás někdo zeptá, tak je snaha mu odpovědět. Většinou odpovídal Petr Pošta či Terka Bártlová, pokud to přišlo na email SKASu a byla snaha poradit co nejlíp. Zejména na začátku semestru byly nějaké problémy se zápisem a spousta dotazů, co vyřizoval Petr. Samozřejmě přišly v průběhu roku i nějaké podněty, kterými jsme se nějak zabývali. Je pravda, že ne vždy jsme s tím souhlasili a ne vždy, i když jsme souhlasili, jsme byli úspěšní v prosazení toho, co bylo žádáno.
Zase ale členové SKASu jsou prostě taky studenti a zejména, pokud člověk přijde do SKASu poprvé, tak z vlastní zkušenosti můžu říct, že je sem tam docela dost mimo z hlediska "právní džungle", co v ČR, na UK a na MFF je...

S Matfyzákem a SKASem je to tak, že se několik členů SKASu v posledním cca roce a půl docela rozhádalo s Matfyzákem, takže si tak vjížděli vzájemně do vlasů. Já doufám, že to snad už utichlo a že se ta spolupráce zase zlepší - ostatně Matfyzák zakládali členové SKASu. Taky se plánuje zvětšit propojení MFF a Matfyzáka.
S podporou je to asi tak. Jde zajít jak za Matfyzákem, tak za SKASem. Obě dvě organizace to můžou formálně zaštítit. Organizačně by pak mohl pomoct Matfyzák. Finančně teoreticky obě dvě skupiny, ale jako ne nějak moc (SKAS příležitostně dává příspěvek těm, kdo si zažádají - v poslední době to byl právě Matfyzák, Sebranka, SIAM, co si tak pamatuju (jako pokladník)).

S tím vyřadit úplně někoho z učení je to trochu dost choulostivá věc. Jako osobně mám vnitřně taky názor, že kdo neumí vůbec učit, tak nemá vůbec učit. Ale teď si představ, že jsi vedoucí katedry. No ten prostě často nemá na to chuť/žaludek/nervy/cokoliv, aby takového člověka buď úplně vyhodil, nebo ho převedl na nějakého věděckého pracovníka, co by vůbec neučil, protože mám dojem, že taková pozice má nižší plat... Takže se spíš dělá ta pozitivní motivace.
A to, kdo učí a neučí se znalostí toho, jak učit - jako to je takový celospolečenský problém - třeba na středních školách by neměli učit lidi, co nemají dokončený Mgr a pedagogické minimum (nebo rovnou pedagogické Mgr). No teda - kdyby vstoupil v platnost ten zákon (nebo vyhláška - teď nevím jistě), co to ošetřuje. Ta nevstoupila v platnost, protože spousta učitelů to vzdělání nemá a v době před X lety (X>6), kdy se to navrhovalo to byla taková část, že by školství asi padlo. A protože to nevstoupilo v platnost, tak ti učitelé stejně pořád ten titul nemají a ředitelé je berou asi dokonce i radši, protože taková pracovní síla spadne do nižší platové tabulky a tak nemusí platit tolik a zbyde jim na odměny... Jako možná je pravda, že to tak nesouvisí se situací na VŠ, ale na VŠ nikdo po nikom nechce, aby měl nějaké didaktické a pedagogické znalosti... Jako můj názor je takový, že by učit měli ti, co je to baví a co to umí, protože jinak je to dost na nic. (A na vzdělání by se nemělo až tak hledět - spíš na tu kvalitu výuky toho, co ten člověk učí.) Ale to by možná zase nebylo dost lidí...

Přirovnání s odbory je zajímavé :) Taky jsme letos jednou působili jako něco jako "smírčí sbor" (teda respektive hlavně Terka Bártlová), když byl ten jeden problém na kolejích.

A jako nejlíp člověk zjistí to, co dělá SKAS, když se do něj dostane ;)
kuba b.

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od kuba b. »

Ahoj,

o dokovacich stanicich a bagetach se diskutovalo na foru koleji 17. listopadu,

http://www.kolej.mff.cuni.cz/diskuse/vi ... 67877ad285

Kolej 17. listopadu už dlouho nespadá pod matfyz, SKAS nemá toto fórum pod kontrolou, a nejsem si jistý, jestli o něm senátoři vůbec vědí. Jako obousměrné komunikační kanály máme email (na který chodí většina podnětů), facebookovou stránku a taky subfórum zde na forum.matfyz.info.
kolark
Matfyz(ák|ačka) level I
Příspěvky: 5
Registrován: 6. 5. 2013 09:06
Typ studia: Kombinace Matematika - Fyzika

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od kolark »

kuba b. píše:Ahoj,
...
Jo - tak přesně já sice o tom, že existuje nějaké fórum třeba vím, ale tak nějak protože nebydlím na koleji, tak to nesleduju. Ono sledovat všechny informační zdroje se ani nedá. Pokud je nějaký podnět, tak asi nejrychlejší je email SKASu a kontaktní formulář na stránkách SKASu.
Uživatelský avatar
R.U.R.
Matfyz(ák|ačka) level III
Příspěvky: 140
Registrován: 25. 5. 2008 18:46
Typ studia: Informatika Ph.D.
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od R.U.R. »

Aha,
díky, to je to fórum :-) Tuším, že na něj kdysi dokonce vedl odkaz z webu SKASu, jako že to je to SKASí fórum a tam nám pište. A rozhodně se to subfórum jmenuje "SKAS MFF UK", což napovídá, že by ho SKAS mohl sledovat - pokud nesleduje, asi by se to mělo nějak vyřešit, třeba to fórum tam smazat a obsah přesunout sem, nebo tak něco.

Mě tohle přišlo lepší nadhodit ve fóru, aby se ukázalo, co si o tom myslí víc než jeden student, než se to začne někde prosazovat - aby se pak neukázalo, že se s velkou slávou prosadilo něco, co vlastně nikdo nechtěl.

Tj. pokud bych chtěl něco čistě jakoby soukromého, tak bych to asi napsal mailem, ale pokud je to něco, k čemu by se mohli chtít vyjádřit i ostatní studenti, tak teď bych to asi stejně radši než poslat mailem plácnul na SKASí Facebookovou zeď.
(Facebook zdá se začíná efektivně nahrazovat diskuzní fóra - například tohle fórum je posledních několik let hodně přichcíplý, a dozvěděl jsem se, že některý ročníky maj skupinu na Facebooku, kde si diskutujou o tom, o čem se dřív diskutovalo na fóru. Takže asi tak.)


SKAS vs. Matfyzák je zajímavá situace, trochu jsem o tom slyšel, nicméně protože by všechny strany určitě mnohem víc vytěžily ze spolupráce než z rivality, tak věřím, že se vše v dobré obrátí :-)
Uživatelský avatar
R.U.R.
Matfyz(ák|ačka) level III
Příspěvky: 140
Registrován: 25. 5. 2008 18:46
Typ studia: Informatika Ph.D.
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od R.U.R. »

Btw. koukám, že tenkrát (subfórum na kolejním fóru) jsem měl víc nápadů a připomínek, než na kolik jsem si teď vzpomněl :-)

Každopádně asi jediné, co je konečně vyřešené, je to zasekávání klávesnic. Přičemž ale nestačilo to nahlásit, protože to Semerád neuměl reprodukovat a tím pádem to nedokázal odstranit; po nějaké delší době se mi šťastnou náhodou povedlo zjistit, jak problém vyvolat, tím pádem to Semerád už dokázal reprodukovat a hlavně otestovat, za jakých podmínek to nastává, a konečně problém vyřešil menším "škatulata hejbejte se" s klávesnicema v budově MS :-)

Tím pádem i další moje připomínky na tamtom fóru jsou asi stále aktuální. (Včetně té odpočívárny pro studenty, na to se SKASu tuším celkem nedávno ptal Karel Bílek. Ale to už je trochu ujetej nápad, přestože například existují firmy, které takovou vymoženost mají; jestli existují i takové školy, to nevím, ale zrovna Matyfz a zejména jeho informatická sekce by byli velmi vhodným kandidátem na pilotní projekt :-))
alexak
Matfyz(ák|ačka) level I
Příspěvky: 5
Registrován: 28. 4. 2013 09:54
Typ studia: Matematika Ph.D.

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od alexak »

V úvodním příspěvku jsem přidal kandidátní listiny.
Uživatelský avatar
Almer
Site Admin
Příspěvky: 686
Registrován: 12. 10. 2004 10:58
Typ studia: Informatika Ph.D.
Bydliště: Mala Strana - 203
Kontaktovat uživatele:

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od Almer »

kolark píše:Zejména na začátku semestru byly nějaké problémy se zápisem a spousta dotazů, co vyřizoval Petr. Samozřejmě přišly v průběhu roku i nějaké podněty, kterými jsme se nějak zabývali.
Jenom jedna vec Karle...docela me mrzi, ze vetsinu veci si prisvojujete, byt dost jich udelali byvali clenove...
Zakládající člen klubu Ortodoxních Matfyzáků :-D

Jsem LAMER ale neumim se ani podepsat ]:-)
dabluvadvokat
Matfyz(ák|ačka) level I
Příspěvky: 1
Registrován: 12. 5. 2013 12:02
Typ studia: Matematika Bc.

Re: Předvolební diskuse

Příspěvek od dabluvadvokat »

Všimli jste si, jak "Skupina pro osvětu a modernizaci fakulty" v klidu používá lživé argumenty? Nejméně lékařské fakulty v Hradci Králové a v Plzni a FTVS mají taky nepoměr mezi zaměstnanci a studenty v senátu... Zajímalo by mě, v čem všem ještě kecají :( . Taky by mě zajímalo, jak chtějí měnit poměr komor a měnit pravomoce garantů, ale to by si museli asi předem pročíst co senát může a nemůže...

Inu, mezi osvětou a tmářstvím je jen tenká hranice, pánové...
Zamčeno

Zpět na „Volby na ak. rok 2013/2014“