Studnice vědomostí

Vše co se týká bakalářských státních závěrečných zkoušek.

Příspěvekod bondoer » 18. 1. 2007 16:14

sulthan píše:Odvazil bych se navrhnout takovou revolucni myslenku k diskuzi:

:?: Nebylo by lepsi davat do studnice misto 60stranek naskenovanych materialu jedno pdf, ktery by obsahovalo na kazde strance jednu naskenovanou stranku?

vyhody:
1/ mnohem jednodussi listovani
2/ mensi velikost (nekdy az 2-4krat), bez viditelne ztraty kvality
3/ zjednoduseni adresarove struktury ve studnici (nebude potreba novy adresar na kazde zapisky)

nevyhody:
1/ horsi update - pri zmene je potreba znova vytisknout cele pdf misto toho, aby se prehral pouze zmeneny soubor


mnoo jeden pokus o nejaku zmenu v studnici uz bol, a to prechod na djvu z pdf, ale imho to nema vyznam, kedze predsa len pdf je rozsirenejsie a osobne ja sam som vcera troska s tym formatom bojoval kedze este nie je rozsireny a ziadny schopny viewer neexistuje(nakoniec som nasiel ale predtym mi asi dve za sebou spadli!).

Teraz k veci ako aj odmietnutie djvu tak aj toto zhlukovanie do pdf by som mozno tiez odvrhol na zaklade toho ze predsa len editacia pdf nie je tak easy a potom to znova rebuildovat a podobne. Na margo velkosti, v pripade ze budeme potrebovat viac miesta tak nie je problem poziadat, teraz by tam malo byt quota 4GB, ktora sa v odhladnej dobe mozno navysi ak bude potreba. Druhy faktor a to uzivatelia na slabych linkach. Tak imho to je zanedbatelne mnozstvo a tiez, kazdy ma moznost prist do labu a stiahnut si to a vypalit alebo nahrat na flashku...

Je vsak pravda ze som vcera uvazoval nad zjednotim formatu, ale skor som sa priklanal k jpeg formatu nez pdf. Uvidime po skuskovom, dovtedy prijmam nejake navrhy a pripadne to mozme zuniformovat. Momentalne as nik nema cas :)
bondoer
Matfyz(ák|ačka) level II
 
Příspěvky: 51
Registrován: 27. 11. 2006 21:39

Příspěvekod sulthan » 18. 1. 2007 16:17

Tuetschek píše:Mne prijde ze je tam mnohem vic nafocenych nez naskenovanych zapisku - ktery by se ovsem taky daly 2-4x zmensit, mozna i vic, pokud by nebyly v plnem rozliseni a barevne ... coz by mozna stalo za to -- ted mam doma 3mbit tak uz je mi to jedno, ale driv to bylo docela pruda tahat to pres ftp ...
Jak delat ze spousty jpegu pdf ale nemam moc poneti ... a prijde mi ze by to bylo docela pracny, kdyz si vezmes ze pro jakoustakous pouzitelnost bys musel vsude orezat okraje a vycentrovat to ... kazdy zvlast pze ne vsechny fotky jsou pod stejnym uhlem ...


Souhlas, minimalne to zmenseni by to chtelo. Ja sice doma nemam zrovna nejpomalejsi internet, ale z nejakeho duvodu mi to ze studnice jede dost pomalu. To pdf si teda budu delat jenom pro sebe :D
Delam ho obvykle tak, ze si otevru word, nastavim okraje na minimalni velikost, v total commanderu oznacim vsechny soubory, pretahnu je do wordu a vytisknu na pdf tiskarne. Vysledek je velice uspokojivy.
If you can't have what you want, want what you have.
Uživatelský avatar
sulthan
Matfyz(ák|ačka) level III
 
Příspěvky: 184
Registrován: 17. 10. 2006 19:08
Bydliště: Praha 9, Prosek
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: hanso3am

Příspěvekod bondoer » 18. 1. 2007 16:32

sulthan píše:
Tuetschek píše:Mne prijde ze je tam mnohem vic nafocenych nez naskenovanych zapisku - ktery by se ovsem taky daly 2-4x zmensit, mozna i vic, pokud by nebyly v plnem rozliseni a barevne ... coz by mozna stalo za to -- ted mam doma 3mbit tak uz je mi to jedno, ale driv to bylo docela pruda tahat to pres ftp ...
Jak delat ze spousty jpegu pdf ale nemam moc poneti ... a prijde mi ze by to bylo docela pracny, kdyz si vezmes ze pro jakoustakous pouzitelnost bys musel vsude orezat okraje a vycentrovat to ... kazdy zvlast pze ne vsechny fotky jsou pod stejnym uhlem ...


Souhlas, minimalne to zmenseni by to chtelo. Ja sice doma nemam zrovna nejpomalejsi internet, ale z nejakeho duvodu mi to ze studnice jede dost pomalu. To pdf si teda budu delat jenom pro sebe :D
Delam ho obvykle tak, ze si otevru word, nastavim okraje na minimalni velikost, v total commanderu oznacim vsechny soubory, pretahnu je do wordu a vytisknu na pdf tiskarne. Vysledek je velice uspokojivy.


taka otazocka ked uz s tym mas skusenosti. Da sa to nejak easy skonvertovat spat na fotky bez nejakej vacsej straty? a priblizne v akom pomere je velkost jpeg:pdf. Mne stale prijde zbytocne to nejak konvertit, myslim si ze fotky su lepsie jak na prezeranie, tak aj na vyber a v neposlednom rade niekedy aj rychlostou prezerania ak to su nejake rozsiahlejsie skripta...
bondoer
Matfyz(ák|ačka) level II
 
Příspěvky: 51
Registrován: 27. 11. 2006 21:39

Příspěvekod tutchek » 18. 1. 2007 16:40

bondoer píše:
sulthan píše:
Tuetschek píše:Mne prijde ze je tam mnohem vic nafocenych nez naskenovanych zapisku - ktery by se ovsem taky daly 2-4x zmensit, mozna i vic, pokud by nebyly v plnem rozliseni a barevne ... coz by mozna stalo za to -- ted mam doma 3mbit tak uz je mi to jedno, ale driv to bylo docela pruda tahat to pres ftp ...
Jak delat ze spousty jpegu pdf ale nemam moc poneti ... a prijde mi ze by to bylo docela pracny, kdyz si vezmes ze pro jakoustakous pouzitelnost bys musel vsude orezat okraje a vycentrovat to ... kazdy zvlast pze ne vsechny fotky jsou pod stejnym uhlem ...


Souhlas, minimalne to zmenseni by to chtelo. Ja sice doma nemam zrovna nejpomalejsi internet, ale z nejakeho duvodu mi to ze studnice jede dost pomalu. To pdf si teda budu delat jenom pro sebe :D
Delam ho obvykle tak, ze si otevru word, nastavim okraje na minimalni velikost, v total commanderu oznacim vsechny soubory, pretahnu je do wordu a vytisknu na pdf tiskarne. Vysledek je velice uspokojivy.


taka otazocka ked uz s tym mas skusenosti. Da sa to nejak easy skonvertovat spat na fotky bez nejakej vacsej straty? a priblizne v akom pomere je velkost jpeg:pdf. Mne stale prijde zbytocne to nejak konvertit, myslim si ze fotky su lepsie jak na prezeranie, tak aj na vyber a v neposlednom rade niekedy aj rychlostou prezerania ak to su nejake rozsiahlejsie skripta...


a nad fotkama pujde udelat prohlizeci sluzbu jednou
Admin. Magistr přes umělou inteligenci. Akademický senát UK. Komire rektora UK pro IT. (a pak studium, senát a nějaké komise na právech...)
Uživatelský avatar
tutchek
Site Admin
 
Příspěvky: 794
Registrován: 20. 9. 2004 23:40
Bydliště: Praha, Rajská zahrada
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: tulam4am

Příspěvekod sulthan » 18. 1. 2007 17:27

bondoer píše:taka otazocka ked uz s tym mas skusenosti. Da sa to nejak easy skonvertovat spat na fotky bez nejakej vacsej straty? a priblizne v akom pomere je velkost jpeg:pdf. Mne stale prijde zbytocne to nejak konvertit, myslim si ze fotky su lepsie jak na prezeranie, tak aj na vyber a v neposlednom rade niekedy aj rychlostou prezerania ak to su nejake rozsiahlejsie skripta...


Prave zpetny prevod je problem. Zadny EASY zpusob urcite neni. Ten pomer zavisi hlavne na tom, jak spatne jsou ty jpegy ulozene. Nejvetsi zisky jsou nejspis z toho, ze se snizi velikost puvodniho jpegu, nebo se mozna o neco zvysi ztratovost komprese.
If you can't have what you want, want what you have.
Uživatelský avatar
sulthan
Matfyz(ák|ačka) level III
 
Příspěvky: 184
Registrován: 17. 10. 2006 19:08
Bydliště: Praha 9, Prosek
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: hanso3am

Příspěvekod Lukas Mach » 18. 1. 2007 17:39

To je rovnou mozny zvysit ztratovost komprese tech puvodnich jpegu. U PDFka nejde jednoduse zvysit u vsech fotek kontrast a (hlavne) pohrat si s krivkama. To by asi u naskenovanych papiru nevadilo, ale pokud je to focene fotakem, tak je to casto cele sede nebo do modra.

Mne osobne velikost souboru do 1 MB / jeden list celkem vyhovuje (Hricovy slajdy by se jinak ani nedaly precist)...
For every epsilon, there is delta.
Where is my delta?
Uživatelský avatar
Lukas Mach
Matfyz(ák|ačka) level III
 
Příspěvky: 261
Registrován: 28. 3. 2006 16:08
Bydliště: Praha a Kladno

Příspěvekod sulthan » 18. 1. 2007 17:48

Lukas Mach píše:(Hricovy slajdy by se jinak ani nedaly precist)...

Hricovy slidy jsou kapitola sama pro sebe :D
If you can't have what you want, want what you have.
Uživatelský avatar
sulthan
Matfyz(ák|ačka) level III
 
Příspěvky: 184
Registrován: 17. 10. 2006 19:08
Bydliště: Praha 9, Prosek
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: hanso3am

Příspěvekod rastik » 18. 1. 2007 20:06

Ja by som preferoval sucasny stav - samostatne obrazky a v co najlepsej kvalite. Jedine, ze by to niekto pred uploadom poriadne precistil a upravil, tak by sa to zmensit alebo vytvorit PDF. To je ale dost narocne na cas, tak som radsej ked to tam niekto da v case ktory na to ma.
Na margo velkosti - bezne taham tie zapisky cez mobil a to ze to par minut trva mi moc nevadi, nie je to 10x tyzdenne.
Uživatelský avatar
rastik
Supermatfyz(ák|ačka)
 
Příspěvky: 661
Registrován: 19. 10. 2005 20:45
Bydliště: Praha
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: wartr3am

Příspěvekod dr.Bik » 18. 1. 2007 23:23

No, ja pouzivam skriptik

Kód: Vybrat vše
#!/bin/bash

export old_filename

export filename
if [ -z $1 ]; then
filename='skripta.pdf'
else
filename=$1
fi

if [ -z $2 ]; then
format=A4
else
format=$2
fi

export pagewidth
export pageheight
export paper

case $format in
A4) pagewidth='8.3in';
pageheight='11.7in';
paper='a4paper';
echo "Generating A4 document";;
A4-landscape) pageheight='8.3in';
pagewidth='11.7in';
paper='a4paper,landscape';
echo "Generating A4 document";;
A3) pagewidth='11.7in';
pageheight='16.5in';
paper='a3paper';
echo "Generating A3 document";;
A3-landscape) pageheight='11.7in';
pagewidth='16.5in';
paper='a4paper,landscape';
echo "Generating A3 document";;
esac


#rename the files so that there are no ugly characters like spaces etc. then make it all lowercase
ls *.JPG *.jpg *.png *.PNG 2>/dev/null |
while read old_filename; do
new_filename=`echo "$old_filename" | tr --complement --delete "0123456789abcdefghijklmnopqrstuvwxyzABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ-_." | tr "ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ" "abcdefghijklmnopqrstuvwxyz"`
echo "Renaming $old_filename to $new_filename"
if [ "$old_filename" != "$new_filename" ]; then
mv "$old_filename" "$new_filename"
fi
done

ls *.png *.jpg 2> /dev/null |
sort |
{
echo "\documentclass{article}"
echo '\usepackage{graphicx}'
echo "\pdfpagewidth $pagewidth"
echo "\pdfpageheight $pageheight"
echo '\setlength\parindent{0pt}'
echo '\setlength\parskip{0pt}'
echo '\setlength\topmargin{0pt}'
echo '\setlength\oddsidemargin{0pt}'
echo '\setlength\evensidemargin{0pt}'
echo '\setlength\topskip{0pt}'
echo '\setlength\headheight{0pt}'
echo '\setlength\headsep{0pt}'
echo "\setlength\textwidth{$pagewidth}"
echo "\setlength\textheight{$pageheight}"
echo "\usepackage[margin=0in,$paper]{geometry}"
echo '\begin{document}'
while read A; do
echo "\includegraphics[width=\textwidth,height=0.9995\textheight]{$A}"
done
echo '\end{document}'
} | pdflatex
mv texput.pdf "$filename"



chce to mit jen nainstalovanej pdflatex
Samo o sobe to zadnou kompresi nedela, u Zvarovejch skript mi to udelalo akorat jedno pdf zhruba stejny velikosti jako je soucet velikosti tech JPEGu, akorat je to pro me jednodussi na prohlizeni - nejde mi toliko velikost

Spousti se to z adresare, kde jsou ty skripta. Bere to 2 argumenty 1. je jmeno vyslednyho pdf souboru a 2. je format vyslednyho papiru (zatim podporuje A4, A4-landscape, A3, A3-landscape - vic nepotrebuju)

Ad zmensovani, zrovna u tehle skript se mi to moc nevyplatilo, ale da se to jednoduse udelat pomoci prikazu convert (ImageMagick)

Jo a taky to prejmenovava ty soubory na rozumny jmena, aby to dobre prechroustal LaTeX.

Kdyby byl zajem, tak treba k tomu skriptu neco prishelluju, ale treba orezavani nevidim moc nadejne
Jednou z hlavních příčin zániku Římského imperia bylo, že bez nuly nemohli Římané ohlásit úspěšné ukončení svých céčkových programů.
Uživatelský avatar
dr.Bik
Matfyz(ák|ačka) level II
 
Příspěvky: 73
Registrován: 9. 6. 2005 13:13
Bydliště: Prágl

Příspěvekod bondoer » 19. 1. 2007 09:20

dr.Bik píše:No, ja pouzivam skriptik

....
Kdyby byl zajem, tak treba k tomu skriptu neco prishelluju, ale treba orezavani nevidim moc nadejne


Presne to ma napadlo, ked osm si precitaval prispevky vyssie, inac skvele ze to uz niekto vyriesil. Takze vzhladom k tomu ze vsetci mate ucet na u-pl strojoch kde si dany prikaz mozete spustit tak to je ako docasne riesenie v poho, a potom ked pan boh a tutchek da, tak bude nejaky ten interface ktory moze volat uz dane skripty.
bondoer
Matfyz(ák|ačka) level II
 
Příspěvky: 51
Registrován: 27. 11. 2006 21:39

Příspěvekod ktx » 23. 1. 2007 12:27

afs z MS je namapovane aj na LabTS, avsak zda sa, ze prava nie su patricne nastvene, kedze dostavam permission denied, viacej som to uz neskumal ...
v pripade, ze by sa toto zmenilo, nemusel by som zase obnovovat ucet na MS (komu sa tam chce chodit) a istotne by to prislo vhod i niekomu inemu :)
ktx
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 27
Registrován: 20. 10. 2005 14:40
Typ studia: Matematika Mgr.

Příspěvekod rastik » 23. 1. 2007 12:37

ktx píše:afs z MS je namapovane aj na LabTS, avsak zda sa, ze prava nie su patricne nastvene, kedze dostavam permission denied, viacej som to uz neskumal ...
v pripade, ze by sa toto zmenilo, nemusel by som zase obnovovat ucet na MS (komu sa tam chce chodit) a istotne by to prislo vhod i niekomu inemu :)

LabTS nepouzivam, ale obvykle samotne mapovanie AFS nestaci. Aby si tam mal pristup, musis sa voci AFS serveru autorizovat - napr. pomocou klog. To Ti zabezpeci token, ktory system pouzije pri kazdom pristupe smerom na MS. Vyskusaj.
Uživatelský avatar
rastik
Supermatfyz(ák|ačka)
 
Příspěvky: 661
Registrován: 19. 10. 2005 20:45
Bydliště: Praha
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: wartr3am

Příspěvekod ktx » 23. 1. 2007 16:04

rastik píše:LabTS nepouzivam, ale obvykle samotne mapovanie AFS nestaci. Aby si tam mal pristup, musis sa voci AFS serveru autorizovat - napr. pomocou klog. To Ti zabezpeci token, ktory system pouzije pri kazdom pristupe smerom na MS. Vyskusaj.

vtipne, KAPWEXPIRED -> musim sa niekedy vydat na MS :evil:
ktx
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 27
Registrován: 20. 10. 2005 14:40
Typ studia: Matematika Mgr.

Příspěvekod rastik » 23. 1. 2007 20:16

ktx píše:
rastik píše:LabTS nepouzivam, ale obvykle samotne mapovanie AFS nestaci. Aby si tam mal pristup, musis sa voci AFS serveru autorizovat - napr. pomocou klog. To Ti zabezpeci token, ktory system pouzije pri kazdom pristupe smerom na MS. Vyskusaj.

vtipne, KAPWEXPIRED -> musim sa niekedy vydat na MS :evil:

Mne sa tiez na MS dlho nechcelo, ale ked som zistil ze sluzba je tam obvykle az do polnoci, tak som sa tam jeden neskory zimny vecer ukazal :D
Uživatelský avatar
rastik
Supermatfyz(ák|ačka)
 
Příspěvky: 661
Registrován: 19. 10. 2005 20:45
Bydliště: Praha
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: wartr3am

Příspěvekod sulthan » 26. 5. 2007 17:03

Prosim kohokoliv, kdo ma slusne zapisky z Metod matematicke statistiky, aby je nahral do studnice. Nejake tam sice jsou, ale je to jen 25stranek, coz rozhodne neni vse, co jsme letos probrali (chybi napr. cela regrese).

Mam sice okopirovane zapisky od Lenky, ale prave jsem zjistil, ze v copy centru nejak prehazeli stranky a na jednom liste mam treba na jedne strane neco z 2. prednasky a na druhe strane neco z 9. prednasky a vubec se v tom nemuzu vyznat.

Predem dekuji
If you can't have what you want, want what you have.
Uživatelský avatar
sulthan
Matfyz(ák|ačka) level III
 
Příspěvky: 184
Registrován: 17. 10. 2006 19:08
Bydliště: Praha 9, Prosek
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: hanso3am

PředchozíDalší

Zpět na Bakalářské SZZ

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník

cron