Objektove orientovane systemy

Objektove orientovane systemy

Příspěvekod MartinM » 9. 5. 2008 15:40

Snazim se vyrobit zapoctovou ulohu - a dost se zasekavam => zbytecna ztrata casu, pokud uz nekdo prisel na to, jak to vyresit.

1. Naklikat model v ArgoUML
2. Pretransformovat model v UMT
3. Nacist EMF v Eclipse
4. Vygenerovat model + editor
5. Naklikat nejake objekty
6. Napsat repository
7. Napsat CORBA server/clienta


Pro kroky 1-4 je dobre postupovat podle http://dsrg.mff.cuni.cz/~hnetynka/oos/2 ... ment04.pdf

1. Naklikat model v ArgoUML:
Da se inspirovat ve specifikaci: http://www.omg.org/docs/formal/02-06-76.pdf - jen se to nesmi zkopirovat uplne.
Pokud se pouzije vlastni trida jako typ clenske promenne, tak nebude mozne importovat ecore model do eclipse. Neplati pro String, mozna Boolean a vyctovy typ (vlastni trida se stereotypem enumeration).
Musi se pouzivat jen tridy - zadne vyctove/primitivni typy.

Taky se mi nepovedlo naklikat constrainty. ( OCL 2.0 Specifikace - http://www.omg.org/docs/ptc/03-10-14.pdf ) Neni mozne napsat constrainty, ktere tato specifikace zminuje napr. ze strany 33.
context Company
inv: self.manager.isUnemployed = false
inv: self.employee->notEmpty()
Protoze ten validator zahlasi hlasku a neda se to ulozit. Kdyz se to napise naopak, tak to projde, ale zase to neni to, co to melo byt. :)
context Company:
inv: self.employer->notEmpty

2. Pretransformovat model v UMT
Errory zrejme nic neznamenaji.

3. Nacist EMF v Eclipse
Kdyz se dobre naklika 1. krok - tak bez problemu

4. Vygenerovat model a editor
V kroku 4 se musi pridat JAR soubor. Project => Properties => Java Build Path => Libraries => Add External JARs.. a najit ~/.eclipse/org.eclipse.sdk.ide/updates/eclipse/plugins/org.eclipse.emf.ecore.xmi_2.2.2.v200702131851.jar

Na hloupych zasecich jsem uz ztratil den. Takze doufam, ze uz jich tam moc nebude.
MartinM
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 17
Registrován: 15. 1. 2007 02:45

Re: Objektove orientovane systemy

Příspěvekod Petr-H » 10. 5. 2008 20:08

Nevíte někdo jak vypadal minuloroční zkouškový test z tohoto předmětu? Byl typově stejný jako ten uvedený na wiki.matfyz.cz nebo se nějak zásadněji lišil?
Uživatelský avatar
Petr-H
Matfyz(ák|ačka) level II
 
Příspěvky: 81
Registrován: 30. 1. 2006 14:18
Bydliště: VŠK 17. listopadu
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: hosep5am

Re: Objektove orientovane systemy

Příspěvekod Petr-H » 26. 5. 2008 14:08

První zkouškový test z předmětu Objektově orientované systémy proběhl, pro ty z vás kteří se teprve chystají na některý z dalších testů příp. pro další ročníky přikládám seznam otázek. Bohužel nám nebylo dovoleno si vzít zadání, takže otázky nemusí být úplně přesné, prosím příp. ostatní aby je opravili a doplnili.

1. Jaký je rozdíl mezi class-based a prototype-based jazyky? Jmenujte výhody a nevýhody.
2. Jak lze simulovat chování tříd v prototype-based jazycích?
3. Uvěďte příklad kdy subtyping neimplikuje subtyping? Uveďte příklad kdy subclassing neimplikuje subtyping?
4. Co je úkolem POA v CORBA?
5. Co je aspect, join-point, pointcut, advice? Uvědte příklady dvou joint-pointů a pointcutů v jazyce AspectJ. Co je inter-type deklarace?
6. Co je reflexe? Jakým způsobem funguje statická reflexe? Jakým způsobem funguje dynamická reflexe?
7. Jaký je rozdíl mezi objektem a komponentou? Jaké jsou výhody použití komponent?
8. Popište model typového systému jazyka Smalltalk a nakreslete příslušný diagram.
9. Jaký je mezi relacemi kompozice, agregace a asociace v UML? Uveďte příklad každé z nich.
Uživatelský avatar
Petr-H
Matfyz(ák|ačka) level II
 
Příspěvky: 81
Registrován: 30. 1. 2006 14:18
Bydliště: VŠK 17. listopadu
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: hosep5am


Zpět na I2 Ostatní Softwarové systémy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron