SWI099 Administrace systémů Windows

Cílem kurzu je seznámit posluchače se základy správy operačních systémů Microsoft Windows tak, aby byli schopni pro konkrétní případ nalézt správnou volbu systému, navrhnout odpovídající síťové řešení a toto řešení zavést a udržovat. Kapacita cvičení (tj i možnosti získat zápočet) bude z technických důvodů omezena.

Příspěvekod Mac » 4. 1. 2007 16:19

route -p ADD 192.168.s.250 MASK 255.255.255.255 192.168.xx.yy

tohle je podle mne spatny tip (resit to pomoci route)
to co je dulezite je, ze DNS ma bezet na A a tam je treba nastavit forward DNS pozadavku na 192.168.x.250 (tedy neco jako DNS "pro jmena, ktere DNS na A nezna")
B, C (D mi jeste nebezi, ale hadam ze to bude stejne) maji nastavena A jako DNS a sebe sama jako gateway (cimz se zaruci, ze jde pingat "ven" - alespon tak mi to Tykal rekl na druhem cviceni)

ale upozornuji ze na prednasky nechodim a posledni cviceni jsem take nestihl, takze vse IMHO avsak funkcni...
Mac
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 26
Registrován: 6. 1. 2005 17:24

Příspěvekod jillefsky » 4. 1. 2007 20:29

Mac píše:
tohle je podle mne spatny tip (resit to pomoci route)
to co je dulezite je, ze DNS ma bezet na A a tam je treba nastavit forward DNS pozadavku na 192.168.x.250 (tedy neco jako DNS "pro jmena, ktere DNS na A nezna")
B, C (D mi jeste nebezi, ale hadam ze to bude stejne) maji nastavena A jako DNS a sebe sama jako gateway (cimz se zaruci, ze jde pingat "ven" - alespon tak mi to Tykal rekl na druhem cviceni)

ale upozornuji ze na prednasky nechodim a posledni cviceni jsem take nestihl, takze vse IMHO avsak funkcni...


podla mna to treba riesit cez route, lebo to ma pingat aj vtedy ak bude nejaky zo strojv vypnuty..

napr: ked ti vypnem A, tak ti to z B,C na 192.168.x.250 ani na D pingat nebude :P
jillefsky
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 25
Registrován: 9. 1. 2006 14:07

Příspěvekod langosh » 4. 1. 2007 21:13


podla mna to treba riesit cez route, lebo to ma pingat aj vtedy ak bude nejaky zo strojv vypnuty..

napr: ked ti vypnem A, tak ti to z B,C na 192.168.x.250 ani na D pingat nebude


no nevim, v emailu ktery posilal Tykal (nas cvicici) je jasne

3. po zapnuti vsech serveru funguje ping mezi jednotlivymi servery

tedy resit to prez route nemame, teda alespon ne my co ho mame na cvika. A to pingovani na to 192.168.x.250 nema smysl kdyz neni zapnute A, protoze v pozadavcich je o tom pouze:

5. DNS na serveru A ma spravne nastaveny forwarder na 192.168.x.250

Nevim jak je to na jinych cvicenich, ale vzhledem k tomu, ze Tykal rikal ze se na tom co je potreba k zapoctu s Obdrzalkem domluvily, tak si myslim ze to bude vsude stejne.
Uživatelský avatar
langosh
Matfyz(ák|ačka) level II
 
Příspěvky: 96
Registrován: 28. 1. 2006 13:20
Bydliště: Bohnice
Typ studia: Informatika Mgr.

Příspěvekod Mac » 4. 1. 2007 22:11

jillefsky píše:podla mna to treba riesit cez route, lebo to ma pingat aj vtedy ak bude nejaky zo strojv vypnuty..

napr: ked ti vypnem A, tak ti to z B,C na 192.168.x.250 ani na D pingat nebude :P
vypnuti A postrada smysl, neb na nem bezi DNS a routovanim primo na *.250 naopak obchazis forward z A na *250

[EDIT] aha, koukam ze uz se to tu mezitim vyresilo
Naposledy upravil Mac dne 4. 1. 2007 22:50, celkově upraveno 1
Mac
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 26
Registrován: 6. 1. 2005 17:24

Příspěvekod Kate » 4. 1. 2007 22:29

Mac píše:
c) ve slidech je napsano, ze D na byt ve stajne zone jak C


to jsem opravdu nikde nenasla ani ted. na kterych slidech to ma prosim byt?

EDIT: klic jsem ti poslala pres sz
Člověk si nemusí nic myslet, aby něco udělal.
Uživatelský avatar
Kate
Matfyz(ák|ačka) level III
 
Příspěvky: 146
Registrován: 8. 1. 2005 10:52
Bydliště: Milada squat
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: opock4am

Příspěvekod Mac » 4. 1. 2007 22:47

Kate píše:
Mac píše:
c) ve slidech je napsano, ze D na byt ve stajne zone jak C


to jsem opravdu nikde nenasla ani ted. na kterych slidech to ma prosim byt?

diky a zaroven se asi musim omluvit, ve skutecnosti jsem ted zpetne nenalezl jinou zminku nez v Tykalove dopise (tak jsem si to asi nejak pochybne vsugeroval):
2. servery A a B jsou v jednom site, server C (pripadne i D) ve druhem
Mac
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 26
Registrován: 6. 1. 2005 17:24

Příspěvekod jillefsky » 4. 1. 2007 23:51

ahaaaa.. :) a co ostatni "obdrzalkovci" ako to mate? bez route? len forwardom? lebo ja som pridal do routovacej tabulky kazdeho pc 192.168.s.250 a funguje, ale ja to asi prerobim..
jillefsky
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 25
Registrován: 9. 1. 2006 14:07

Příspěvekod zehyo » 5. 1. 2007 13:12

jillefsky píše:ahaaaa.. :) a co ostatni "obdrzalkovci" ako to mate? bez route? len forwardom? lebo ja som pridal do routovacej tabulky kazdeho pc 192.168.s.250 a funguje, ale ja to asi prerobim..

Ja to mel taky tak, a pekne mi to ztroskotalo, kdyz jsem chtel pridat D do domeny...totiz mi ji nenaslo. Je potreba kazdopadne dat DNS forwarder na Acko. Ted mam problem, ze nevim co mam udelat, aby mi fungovalo reverse lookup...totiz nemuze najit jmeno serveru 192.168.s.49 a porad to hazi chybu. Tykal rikal, ze mam Googlit...
zehyo
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 29
Registrován: 20. 1. 2006 20:41

Příspěvekod Kate » 5. 1. 2007 13:37

zehyo píše: ... kdyz jsem chtel pridat D do domeny...


ja teda nevim, ale na slidech je vylozene uvedeno:

Win XP - normální instalace (nepřidávat do domény)
Člověk si nemusí nic myslet, aby něco udělal.
Uživatelský avatar
Kate
Matfyz(ák|ačka) level III
 
Příspěvky: 146
Registrován: 8. 1. 2005 10:52
Bydliště: Milada squat
Typ studia: Informatika Mgr.
Login do SIS: opock4am

Souhlas...

Příspěvekod joshis » 5. 1. 2007 14:07

Souhlas... Do domeny se nic nepridava... Nestraste me :lol: !
Uživatelský avatar
joshis
Matfyz(ák|ačka) level III
 
Příspěvky: 127
Registrován: 23. 11. 2006 01:47
Typ studia: Informatika Mgr.

Příspěvekod jillefsky » 5. 1. 2007 19:04

takze aspon vieme co je na programe na poslednom cviku :D

ale ako to opravit? zmazat 192.168.s.250 z routovacich tabuliek A,B,C? A potom pridat na Acku pridat forwarder pre 192.168.s.250 a este nastavit nejaku reverse lookup zone? mohli by ste niekto v bodoch napisat ako ste to riesili? :?:

a co ping medzi A,B,C a D? to by sa uz mohlo riesit cez route,ze? :roll:
jillefsky
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 25
Registrován: 9. 1. 2006 14:07

Příspěvekod Mac » 5. 1. 2007 21:07

jillefsky píše:ale ako to opravit? zmazat 192.168.s.250 z routovacich tabuliek A,B,C? A potom pridat na Acku pridat forwarder pre 192.168.s.250 a este nastavit nejaku reverse lookup zone? mohli by ste niekto v bodoch napisat ako ste to riesili? :?:

a co ping medzi A,B,C a D? to by sa uz mohlo riesit cez route,ze? :roll:
pro routovani staci smazat ty routy cos pridal a nastavit si sama sebe (pro kazdy stroj) jako default gateway
pro name resolving:
- vsude nastavit DNS na A a mit ho zapnute
- na nem nastavit DNS forwarder na *.250
- k forward lookup zone vytvorit prislusnou reverse lookup zone a v ni pointry na jednotlive stroje
Naposledy upravil Mac dne 5. 1. 2007 21:20, celkově upraveno 2
Mac
Matfyz(ák|ačka) level I
 
Příspěvky: 26
Registrován: 6. 1. 2005 17:24

Předchozí

Zpět na SWI099 Administrace Systemu Windows

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník